fredag 11 oktober 2013

Cadiz

Idag kopplade många av från golfen och åkte med på en guidad stadsvandring i Europas äldsta stad CADIZ. Guiden var Playa golfs medarbetare Nouamane, som tidigare arbetat som guide.
 Resan startade i strålande solsken på ett inte alltför vågigt hav
och när vi kommer in i staden så ligger detta stolta skepp med norsk flagga vid kajen.
Vandringen gick igenom hela den gamla delen av staden, vilken är 3000 år gammal och ombyggd ett antal gånger beroende vem som regerade, araber en tid romare en annan spanjorer som nu o.s.v
Här ett torg av många andra som alla hade sina tapasbarer.
De gamla husen renoveras efterhand så det ser lite skräpigt ut
Vi gjorde också ett besök i den jättelika fiskhallen
Det här en FICUS, som jag trodde var en blomma man har i en kruka i köksfönstret.
Vi besökte också ett museum som visade saker man hittat från de olika tidsåldrarna. Detta är egyptiska sarkofager
och det här är skulpturer från romartiden.
Den här tror jag har kört för hårt med 5:2-dieten, vilket inte vi
gjorde när vi gått ett par timmar i gränderna och blivit både törstiga
och hungriga så det smakade bra med ett par öl och några tapasrätter och vi lyckades hitta ett trevligt ställe i skuggan.
 
Om ni orkar läsa om cadis så är här lite fakta:
 

Cádiz

 
/ 36.51361; -6.27722

Palatset i Cádiz
Cádiz (arabiska: قادس, Qādis) är en hamnstad i regionen Andalusien, Spanien. Staden är en av världens äldsta sjöstäder, anlagd omkring år 1100 f.Kr. av fenicierna. Cádiz är huvudstad i provinsen Cádiz och har 130 561 invånare (2007); invånarna kallas gaditanos. Staden är den äldsta i Europa som har varit bebodd oavbrutet.

 

Cádiz ligger på nordligaste klipplatån av en långsmal landtunga som skjuter ut från ön Leon i Cádizbukten och omges av en vall med bastioner samt de detascherade verken Cortadura San Fernando på landtungan i söder och San Sebastian väster om staden; den befästa bron Puente Suazo leder till fastlandet. Tre fort, som ännu finns kvar, byggdes för att behärska de inre och yttre redden: Santa Catalina, Matagorda och Puntales.
På ön Leon ligger San Fernando med sjöarsenalen La Carraca. Det finns flera badstränder i Cádiz, som drar till sig många turister. Varje år har staden en karneval; en av världens mest kända karnevaler.
Bland offentliga byggnader märks den gamla och den nya katedralen på Plaza de la Catedral, den förra från 1260, den senare byggd 1722-1838. Den senare påbörjades av Vicente Acero, men avslutades långt senare, varför byggnaden har drag av både barocken och nyklassicismen. Plaza de Mina ligger i mitten av staden och är uppkallad efter Francisco Espoz y Mina, sedan ett franciskankloster gjordes till ett torg år 1838.
Industrialiseringen slog igenom sent i Cádiz. Fisket är en betydande näring. Fastän Cádiz hör till Spaniens viktigaste sjöhamnar, är dess handel numera blott ett svagt återsken av forna tiders, då staden ensam förmedlade varuutbytet med spanska Amerika.

Historia


Försvar av Cádiz mot engelsmännen, av den spanske konstnären Francisco de Zurbarán, 1634 (Prado Museum, Madrid).
Cádiz, det grekiska Gadeira (τὰ Γάδειρα), feniciernas Gadir ( גדר"fästning"), grundlades omkring 1100 f.Kr. av fenicierna som använde den vid deras handel med stadsstaten Tartessos. Enligt en grekisk legend grundades staden av Herkules efter hans tionde storverk. Under forntiden fanns ett tempel till den feniciske guden Melqart i Cádiz.
Sedan hamnade Cádiz under Kartago och var Hannibals militärbas när han besegrade södra Iberiska halvön. Därefter erövrades staden av Scipio Africanus för Roms räkning (206 f.Kr.), som kallade staden Gades. Rom använde staden som marinbas. Under kejsar Augustus tid, fanns fler än 500 equites i Cádiz; fler fanns bara i Rom och Padua. Det blev huvudstad i den romerska provinsen Augusta Urbs Julia Gaditana.
Vid romerska rikets fall bemäktigade sig visigoterna staden, varefter de antika byggnaderna förstördes, och det därför finns få fornlämningar av betydelse. Från dem erövrades den 711 av morerna; 1262 blev spanjorerna herrar över densamma under Alfons X av Kastilien. Staden upplevde en renässans sedan Christopher Columbus avreste därifrån till Amerika på sin andra och fjärde resa. Därefter blev det ett centrum för den spanska handelsflottan. 1587 belägrades staden i tre dygn av engelsmannen Francis Drake. Staden intogs därefter ett flertal gånger av England, innan slaget vid Cádiz 1707 då de slutligen besegrades. Under alla dessa anfall skövlades staden.
Under 1700-talet överfördes den spanska handeln från Sevilla till Cádiz, vilket innebar guldår för staden. Under den epoken blev det en av landets största kosmopoler, med betydande invandring från bland annat Irland. Större delen av stadens historiska bebyggelse kommer från denna era. Guldåren tog slut med att Lord Nelson för England återigen anföll mot slutet av århundradet. Staden var en av de få som lyckades behålla sin frihet när Napoleon I stred om det europeiska herraväldet.
Cádiz Cortes (parlament) blev under början av 1800-talet centret för den liberala oppositionen mot Joseph Napoleon Bonaparte och 1812 antogs den spanska konstitutionen där. Detta ledde så småningom till att Ferdinand VII av Spanien fänglsades där, vilket blev upptakten till slaget vid Trocadero (1823). 1868 var Cádiz utgångspunkten för den revolution som störtade Isabella II av Spanien. Efter införandet av federativ republik (1873) blev de socialistisk intransigenterna herrar över staden, vilken dock samma år befriades av regeringstrupperna.
Det romersk-katolska stiftet Cadiz y Ceuta tillhör ärkestiftet Sevilla, och grundades 1263 efter Reconquista. Stiftets mest kända person i historien är sannolikt Juan de Torquemada.

 

Inga kommentarer: