söndag 14 september 2014

KULTUR?

Idag råkade vi gå förbi vår granne Åkers krutbruk, som vi ser varje dag, men idag var det inte som vanligt utan det stod massor med folk utanför och nyfikna som man är så gick vi dit. Det var en hel del vakter där, så vi frågade en vad det var frågan om. Han svarade att det var någon form av bygdekulturdag så bruket var öppet för allmänheten med visning av forna tiders arbete på platsen.
 Krutbruket har funnits sedan 1500-talet och av namnet att döma så vet man ju vad som tillverkats. Sista tillverkningen av krut var så sent som 2003, då tillverkades laddningarna för katapultstolarna i Draken och JAS-planen

 Detta är en krutblandare av mycket tidig årgång
 Jag hade ingen aning om att obehandlat krut ser ut som trästickor, men det säger den här skylten i alla fall. Det finns åtta olika sorters krut som används i olika sammanhang, allt från lösa skott till kanoner, sportskytte, jakt och katapultstolar.
 Eftersom bruket alltid är stängt för obehöriga, så kom det desto mer människor när det äntligen var visning.
 Visningen innefattade en promenad i gamla skyddstunnlar som var skyddsrum och även innhöll ett sjukrum för skadade. Jag är inte så mycket för gammal kultur så jag tyckte det var rätt skönt att komma ut i friska luften igen och i stället se på andra typer av sevärdheter, som t.ex. den här vackra ån som stilla flyter genom det gamla brukssamhället.


Inga kommentarer: