söndag 12 december 2021

Lite lång text men intressant

 Julen i Spanien är något alldeles speciellt, så här kan du läsa hela historien om du orkar med så lång text.



Det officiella spanska julfirandet börjar på allvar den 22 december med den med spänning motsedda dragningen i det nationella jullotteriet. Gatorna är fyllda av förväntansfulla och fastän livet fortsätter, så kretsar allt intresse under fem timmar kring radio, tv eller Internet, för vilken person som helst kan vara den som blir lycklig vinnare av jättevinsten, el gordo.

Föräldralösa barn
Barer, industrier och kontor fungerar i långsam takt och millioner människor stannar upp för att lyssna när skolbarnen från Colegio de San Ildefenso i Madrid, sjunger fram de vinnande numren. Det är gammal tradition att barnen från denna skola för föräldralösa barn har detta viktiga uppdrag. Den högsta vinsten , el gordo, är på 2.000.000 (två miljoner euros, dvs. drygt 18 miljoner svenska kronor).
Sedan finns det ytterligare ett stort antal vinster, några stora men de flesta bara innebärande att man får tillbaka insatsen. Det spanska nationella lotteriet instiftades av kungen Carlos III år 1771 och 1892 användes för första gången benämningen Sorteo de Navidad (juldragning), som sedan dess har fungerat varje år.

Två lotterier
Inte ens inbördeskriget åstadkom något avbrott av utdelningen av el gordo, för under de åren fanns två lotterier, ett på varje sida. Dragningen sker med ett traditionellt system med en behållare med numren och en annan för vinsterna.
Lotterna är indelade i 190 serier, varje serie innehåller 66.000 nummer och de börjar säljas redan sex månader före dragningen.
En lott kostar nu 200 euros, men man kan köpa en tiondel av en lott. Det är vanligt att arbetskamrater, vänner, släktingar går ihop om att köpa en lott.

Krubba
Traditionen att göra en modell av scenen när Jesus föddes i Betlehem, kan härledas till Italien och den helige Franciscus från Assis som levde på 1200-talet. Han satte in en krubba för hö i en grotta, lade en bild av Jesusbarnet i krubban och ställde en levande oxe och mula bredvid.
Förtjusningen över denna blygsamma scen blev så stor, att idén spred sig över hela Italien. När Carlos III, ursprungligen spansk prins, som blivit kung i Neapel, blev återkallad till Spanien år 1759 för att överta tronen kom även hans hustru hit. Hon hette Maria Amalia, var populär och hon anordnade en modell av hur landskapet kunde ha sett ut kring Jesu födelse, Belén.
De som såg detta blev förtjusta och sedan spred sig seden först till de högre samhällsklasserna och så småningom vidare ut över Spanien. Julkrubban gör man i ordning till den 8 december.

Viktigaste delarna
De viktigaste delarna i en Belén är stallet, som kallas portal, med krubban, Maria, Josef, Jesusbarnet (el Niño), oxen och mulan. Sedan tillkommer efter råd och lägenhet herdar, får, de tre vice männen (los Reyes Magos) med sina kameler.
Vidare kan scenen utökas med modeller av hus, personer, hantverkare, djur, verkstäder. Dessa miniatyrlandskap sätts upp i många hem, i kyrkor och skolor, i varuhus och kommunala hus.
Under december 2003 fanns på Malagas flygplats ett fantastiskt miniatyrlandskap, som upptog åtskilliga kvadratmeter i incheckningshallen. Dit kom busslaster med skolbarn, som storögda vandrade runt denna lilleputtvärld. Men Jesusbarnet ska inte läggas i krubban förrän den 25 december.



Julafton
Julaftonen är det tillfälle då familj och släktingar samlas. Ofta har de kommit långa vägar och firar att nu åter vara tillsammans. Denna kväll är det fröjd och glädje på alla håll.
Barnen sysselsätter sig med figurerna i julkrubban och numera lämnar jultomten, Papá Noel några  julklappar till dem denna kväll. På så sätt hinner de leka med sina presenter under jullovet.
Klockan 21 sätter man sig till bords för att äta och med TV:n påslagen. Så dags sänder kungen Felipe VI sitt julbudskap, lyckönskar alla spanjorer och gör en sammanfattning av de viktigaste händelserna under året.

Familjemiddag
Middagen är speciell. Den brukar bestå av flera olika rätter, som kan variera en del beroende på var man befinner sig i landet. Man brukar börja med skaldjur.
Därefter, beroende på smak, kan följa fisk (havsbraxen, ålyngel, havsaborre…) eller om man föredrar kött (lamm, killing, spädgris …). Man avslutar med färsk frukt (apelsiner, ananas, päron…) och till sist sötsaker som nougat, turrones, mandelkakor, polvorones och marsipan samt olika slags torkad frukt.
Favoritdrycken dessa dagar är cava, ett skummande vitt vin gjort på spanska druvor och framställt på samma sätt som champagne. Man lägger ner mycket pengar på mat och dryck.

Gammalt skrock
En julsed, som tyvärr är under utdöende, är den som kallas aguinaldo. På julaftonen gick grupper av barn från hus till hus i grannskapet och erbjöd sig att sjunga julsånger, villancicos, till ackompanjemang av trumma och tamburin, mot att de fick en liten julgåva som några mynt eller godsaker. Sångerna är enkla och har sitt ursprung i medeltiden.
Lite gammalt skrock: Att tända röda ljus under julafton drar till sig kärlek, hälsa och vitalitet. Om man har en öppen spis skall man absolut tända en brasa i den. Följande morgon tar man  vara på askan och bevarar den till följande år. Denna ritual skall ge god tur åt alla dem som deltagit i middagen.
Den 25 december är en mycket lugn dag och även den, en dag som ägnas åt familjen. Den viktigaste händelsen under dagen är lunchen, som man avnjuter med sina närmaste.



Nyårsafton och röda trosor…
På årets sista dag firas la Nochevieja. Efter en festlig middag, helst med skaldjur, dyr skinka, andra exklusiva rätter samt naturligtvis cava eller ett bra vin samlas man vid tolvslaget antingen runt kyrkan eller runt kommunalhuset, men numera oftast framför TV:n, som sänder tolvslaget från Madrids berömda torg Puerta del Sol.
Vid varje timslag skall man äta en vindruva för att ha lyckan med sig alla årets tolv månader. Det är ögonblick av glädje, hopp, förväntningar och goda föresatser inför det nya år, som just har börjat. Därefter fortsätter många att festa och dansa natten lång, en fest som kallas cotillón.
Det hör till att man på hemväg  i gryningen går in på en bar och tar sig en kopp varm choklad och churros, ett frityrkokt, spritsat bakverk. I en del städer kan det rent av vara stan som bjuder på detta.
Mera skrock: En flicka, som har på sig röda trosor på nyårsafton, drar till sig tur i kärlek. Det hjälper henne att möta den idealiske mannen. Denna sed har sitt ursprung i Italien.

Los Reyes Magos
Efter dessa dagar med fester återstår de dagar, som barnen tycker är viktigast, den 5 och 6 januari,  los Reyes Magos. På kvällen, den 5, kommer de tre vise männen, Melchor, Gaspar och Baltasar, utklädda i praktfulla kläder genom stan.
De kommer farande i en vagn,  på en lastbil eller till häst, eller till och med i båt om man befinner sig vid kusten. De kastar karameller till barnen, tar emot brev från barnen och lyssnar på vad de önskar sig i present.
Efter att barnen har sett denna kavalkad, Cabalgata, går de hem och sätter sina skor på en väl synlig plats i huset eller på balkongen. De går och lägger sig med förhoppningen att när de vaknar, skall de hitta de önskade presenterna, som de tre vise männen lämnat under natten. I de flesta familjer får barnen sina mer dyrbara presenter den morgonen.
Till frukost, eller efter maten, har man denna dag ett typiskt bakverk, el roscón de Reyes. Det är en slags vetekrans, dekorerad med bitar av syltad frukt, symboler för de ädelstenar som smyckade de vise männens mantlar. Gömt i bakverket finns en liten present, som ger tur åt den person, som hittar den.

Förändringar i julfirande
Varje land och varje kultur anstränger sig för att bevara sina seder och traditioner kring julfirandet. Men samtidigt sker det ständiga förändringar och anpassning till rådande förhållanden.
Man kan nog säga att religionen och kyrkan har förlorat i betydelse och istället kretsar mycken uppmärksamhet kring TV:n. Julkommersen blir mer omfattande för varje år.
Utbytet och inflytandet av seder och dekorationer länder emellan är stort. Jultomten är en invandrare. 

FELIZ NAVIDAD Y PRÓSPERO AÑO NUEVO!  (God Jul och Gott Nytt År)


Inga kommentarer: