lördag 16 februari 2019

Lite sightseeing


 Idag tog våra vänner Monika och Håkan med oss ut till några byar som de hade besökt tidigare och den första heter Portimâo, som likt de flesta byarna ligger den vid havet. Staden är mest berömd för sitt sardinfiske från århundraden tillbaka men numera går båtar ut och för med sig människor som är intresserade av sportfiske.
 Hela hamnområdet lämpar sig utmärkt för promenader.
 Det finns ett väldigt intressant museum där man kan följa utvecklingen av sardinfisket genom tiderna, fiskredskap, båtar och hela framställningen av produkten tills den är förpackad och finns att handla i butik. Det visade också arbetarnas vedermödor förr i tiden och där hade man börjat med den s.k. löpandebandprincipen även om det var något primitivt förr.
 När fiskebåtarna kom in så lossades fisken i korgar som man kastade från båten till särskilda mottagare på kajen som sedan hängde upp korgen på krokar som vinschades in till renseriet.
 Det här storkparet hade sitt bo på toppen av en hamnkran, så jag hoppas att den inte skall användas på ett tag.
 Nästa mål blev den lilla fiskebyn Ferragudo där det i inloppet till byn låg många små fiskebåtar, varför de inte låg vid kajerna vet jag inte.
 Från andra sidan kanalen ser ju torget i byn riktigt tilltalande ut så
vi gick dit och satte oss på en uteservering och åt en helt förträfflig lunch.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nu funkar det visst, tack vare Johnny.