söndag 5 december 2021

Nostalgi

 Idag, söndag och strålande väder så bestämde vi oss för att ta en tripp till vårt tidigare resmål San Pedro del Pinatar 

Den här kvarnen är nog San Pedros kännemärke. Kanske symbol för historien om Don Quijote av La Mancha, ligger här i regionen, som enl. talesättet slogs mot väderkvarnar. 

Den tragikomiske riddaren Don Quijote är en av litteraturhistoriens mest älskade karaktärer. Det är lätt att skratta åt honom när han slåss med sina väderkvarnar. Men Don Quijote lär oss att vi ska vara idémänniskor och att man kan slåss även för en till synes förlorad sak, som rättvisa och medmänsklighet. Det menar den svenske socialisten Ture Nerman i denna analys av Cervantes klassiska roman. Artikeln bygger på en föreläsning som Nerman höll 1936. Det var en tid då fascistiska krafter var på frammarsch i Europa och allt verkade hopplöst. 


Vi tog först en rätt lång promenad längs den fantastiska stranden som leder bort till Lo Pagan, som är en egen liten stad egentligen.            
Naturligtvis så stannade vi till vid ett tapasställe som hade uteservering, Jag tog min favorittapas som heter "bouquerones fritas" och består av friterade hela sardiner.
Nästa mål blev den långa bilfria promenaden efter det mycket salta innanhavet Mar Menor med en salthalt på 4,5 % Medelhavet har 3,7 %. Det som syns på bilden ser ut som fallfärdiga träbryggor, men det är ramper ner i vattnet för det sägs att leran i detta grunda hav har en läkande förmåga mot de flesta sjukdomar.

Mar Menor är är en stor lagun på Iberiska halvön. Med en area om 135 kvadratkilometer är den Europas största saltvattenlagun. Den skiljs från Medelhavet av den 22 km långa sandbanken La Manga. Lagunen ligger i provinsen Murcia, några kilometer öster om staden Cartagena, i sydöstra Spanien. 

Här går vi tillbaka in mot staden och det ni ser är Medelhavet på vänster sida och Mar Menor på den högra.
Här kan du läsa lite om vad som försiggår i detta vatten,
Invid strandkanten stod den här flamingon på ett ben och sov, det var en bedrift eftersom det blåste en del.


Inga kommentarer: