måndag 13 november 2017

Höstdag

Idag var det en kylig men fin hösdag så vi bestämde oss att ta vår vanliga promenad någon annanstans än här i Åker för att få lite omväxling i vardagen.


 Vi tog bilen till Mariefred och började vår vandring i en park som heter "Hjorthagen" som har både anlagda promenadvägar, vackra ekbackar och ängar där man kan välja att ströva omkring. I stort sett var man går så är det vackra omgivningar och mycket att se.
 Marianne testar gränserna vad gäller att orka med att gå, vanligtvis 30-40 minuter, men idag blev lite längre.
Lite fakta om stället vi promenerat idag:

Hjorthagen är ett cirka 60 hektar stort inhägnat område i närheten av Gripsholms slott i sydvästra utkanten av Mariefred i Södermanland. I Hjorthagen strövar ett hundratal dovhjortar.[1] Huvuddelen av området, cirka 50 hektar, är sedan 2001 naturreservat.[2] Hjortstammen har sitt ursprung från Kungliga Djurgården i Stockholm.[3]
Området, som ingår i Gripsholms slottsområde och disponeras av kungen, tillhörde sedan 1600-talet Gripsholms Kungsladugård. Kung Karl XV lät anlägga området på 1860-talet, som en promenadpark och djurgård. Från omkring år 1890 har området varit ett hjorthägn.
Hjorthagen är Sveriges enda kvarvarande hjorthägn inom ett kungligt slottsområde. Hjorthagen är kuperad och används som strövområde. Miljön präglas av ekhagar med flerhundraåriga träd, vilka gynnar livsmiljön för flera sällsynta växter och insekter, bland andra den rödlistade läderbaggen (Osmoderma eremita). I området finns en fornborg från folkvandringstiden
Efter avslutad promenad så är det bara att ta sikte på Gripsholms slott så vet man att det är rätt väg att gå.

1 kommentar:

stationsvakt@gmail.com sa...

Vilka horn alltså på den hjorten.