torsdag 30 november 2017

snart vinter

Sista höstdagen, d.v.s. 30 november var en klar och fin dag med bara någon grad under noll. Vi hade sedan en tid med goda vännerna Monika och Håkan bestämt att träffas på det fantastiska "ÖSTERMALMA" för att umgås ett tag, promenera lite i omgivningarna och äta deras utsökta buffé, som alltid innehåller någon form av viltkött. Idag var det en vildsvinsrätt som smakade förträffligt.


 Det syns på sjön att vintern närmar sig, för det ligger en tunn ishinna på den.
 Ett annat tecken är att det minsann inte duger med kortärmat, som vissa av våra vänner bär nu.
 Juldekorationerna börjar redan plockas fram på godset och det här var ju ett trevligt dragdjur åt tomten.
 De här söta sakerna är gjorda av glas med ett oräkneligt antal små lampor inbyggda.
Efter en mycket trevlig dag så avrundades den med kaffe och kakor efter maten innan vi startade hemfärden.

Om ni orkar läsa detta så följer här fakta om det trevliga stället:

Öster Malma omnämndes ofta tidigare som Öster Malma jaktvårdsskola och är ett gods i Nyköpings kommun.
På Öster Malma har Svenska Jägareförbundet sitt nationlla kansli, med kursverksamhet och utbildning till viltmästare. Här finns även konferens- och restaurangverksamhet med inriktning på vilt.
Ungefär en kilometer söder om slottet ligger Bruket, uppförd under karolinsk tid som grindstuga för Öster Malma ägor. En motsvarande stuga är belägen en kilometer norr om Öster Malma
Öster Malma har sitt ursprung i en by om två mantal som på 1650-talet förvandlades till säteri. Ett större gravfält från yngre järnålder öster om Malmasjön kan med största sannolikhet kopplas till byn.
Huvudbyggnaden, av sten i tre våningar med fyra flyglar, är en typisk karolinsk anläggning. Den uppfördes 1668 av generaltullmästaren Wilhelm Böös Drakenhielm efter ritningar av Jean De la Vallée. Öster Malma tillhörde under 1600-talet släkterna Bååt, Silfverstierna och Drakenhielm, senare bland annat släkterna Stackelberg och Groen.
Den vitputsade ladugården härstammar från början av 1800-talet, medan logen uppfördes i början av 1900-talet.
Erland Broman sålde Öster Malma till greve Wolter Reinhold Stackelberg, och det var här, hos sin svåger Stackelberg, som Hedvig Taube tillbringade sommaren och hösten 1740, när hon tillfälligt förvisats från hdvustaden för sitt förhållande med kung Fredrik I.
Syskonen Gustaf-Otto Adelborg (1883–1965), Louise Adelborg (1885–1971) och Fredrik Adelborg (1886–1948) växte alla upp på Öster Malma.
Från 1900 tillhörde det kanslirådet Hugo Tigerschiöld, som lät rusta upp slottet. Gustav Melcher Borms sålde som siste private ägare godset till staten 1944. Från 1946 bedriver Jägareförbundet sin verksamhet på Öster Malma, och 1993 köptes godset av förbundet. Efter en större upprustning invigdes huvudkontor, konferens- och utbildningsanläggningen 2003 i den tidigare gamla ladugården.

Inga kommentarer: